Pterophyllum Scalare/Αγγελόψαρο ή Σκαλάρι

http://aquaholics1.blogspot.com/2014/05/pterophyllum-scalare.html

Κοινή ονομασία : Αγγελόψαρο ή Σκαλάρι
Οικογένεια: Cichidae (Κιχλίδες)
Τελικό μέγεθος : Είναι ένα ψάρι που φτάνει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος τόσο σε μήκος (περίπου 15 εκ )αλλά κυρίως σε ύψος ( 18+ εκατ)


Προτεινόμενα λίτρα: Λόγο μεγέθους για να φιλοξενήσουμε σωστά αυτή την εντυπωσιακή σε χρώμα, μέγεθος αλλά και συμπεριφορά κιχλίδα χρειαζόμαστε ένα μεσαίο ή μεγάλο ενυδρείο με αρκετό ύψος με τουλάχιστον 180 λίτρα όγκο 
Καταγωγή : Το ψάρι αυτό προέρχεται από την περιοχή του Αμαζονίου κυρίως σε σημεία που η ροή του ποταμού δεν είναι μεγάλη .
Συμπεριφορά στο ενυδρείο : Τα σκαλάρια είναι κοπαδόψαρα που σημαίνει ότι νιώθουν άνετα σε ομάδες άνω των 4 ατόμων . Σαν διακόσμηση προτιμούνται ρίζες και μερικά φυτά .
Σαν κιχλίδες είναι πολύ κτητικά με την περιοχή τους με ότι αυτό συνεπάγεται . 
Περιβάλλον στο ενυδρείο Παράμετροι νερού
PH: Τα σκαλάρια εκτροφής δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το ph του ενυδρείου μας στην φύση ωστόσο τα συναντάμε κυρίως σε όξινο περιβάλλον όπου το ph σπάνια ξεπερνάει το 6,5 και πολλές φορές είναι ακόμα και πολύ χαμηλότερα .  
 Θερμοκρασία: 25-28 Ιδανικά 26 
Συγκάτοικοι στο ενυδρείο: Σε ένα ενυδρείο που φιλοξενούμε αγγελόψαρα καλό θα  ήταν να αποφύγουμε ψάρια όπως τα neon tetra και γενικά tetra μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν μεζές καθώς μεγαλώνουν τα αγγελόψαρα μας , ιδανικοί συγκάτοικοι για αυτά είναι τα corydoras ή άλλα είδη κιχλίδων με την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ενυδρείο για να αποφύγουμε τους διαπληκτισμούς .  
Διατροφή: Τα περισσότερα θα δεχθούν με ευκολία σχεδόν όλες τις ξηρές τροφές του εμπορίου αλλά καλό θα ήταν που και που να τους δίνουμε και καμία κατεψυγμένη τροφή όπως artemia, bloodworm κτλ .
Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγή αυτού του υπέροχου ψαριού δεν είναι πολύ δύσκολη . Σε ένα κοπάδι σύντομα θα δημιουργηθεί από μόνο του κάποιο ζευγάρι  , μόλις βρουν το κατάλληλο σημείο( συνήθως κάποια ρίζα η πλατύ φύλλο )  και αφού πρώτα το καθαρίσουν καλά η θηλύκια θα εναποθέσει τα αυγά της και ο αρσενικός θα περάσει από πάνω τους αρκετές φορές γονιμοποιώντας τα.